Anne-Marie Weibe är utbildad hemkunskapslärare, sommelier och kock. För söderköpingsbor kanske hon är mest känd för att ha drivit Å-caféet och varit med och startat Bondens Crêperie. Hon har skrivit tre kokböcker, blivit Årets Hagdahlskock och pratat mycket i radio. Nu äger och driver hon restaurangen Weibes Kök i Norrköping. Den största utmaningen, och det roligaste som finns, säger hon är att driva en lunchrestaurang som serverar riktigt bra mat.

Vi bad henne ta fram ett julrecept som både skulle vara lite speciellt och kunna göras av så många som möjligt. Resultatet ser du här under.

Julkryddad anka

Ingredienser

4 ankbröst (ca 700 g)
1 krm malen nejlika
1 tsk riven ingefära

2 orange morötter
2 gula morötter
2 palsternackor
1 pkt saffran
2 msk smör
1 gul lök
1 dl kalvfond (koncentrerad)
4 dl vatten
Rotsaksrester
1 msk smör
1 tomat
1 msk apelsinjuice

500 g jordärtskocka
2 dl vispgrädde
4 savoykålblad

Gör så här

Skala morötterna och palsternackan. Skär bort de yttersta bitarna och spara dem. Skär resten i stora bitar. Låt de stora bitarna koka så de känns nästan mjuka, men fortfarande har lite tuggmotstånd. Spola sedan bitarna i kallt vatten.

Hacka löken och fräs den i smöret tillsamman med rotsaksspillet och en tomat som du har skurit i bitar. Tillsätt kalvfond och vatten. Låt sjuda i ca 45 min. Om det har kokat bort för mycket sky, späd med lite vatten till det blir ca 2,5 dl. Sila och red med Maizena. Smaksätt med peppar och apelsinjuice.

Gnid in ankan med nejlika och ingefära. Bryn den hårt med skinnsidan först, det behövs inget fett. Stek färdigt ankan i ugnen (150 grader) till en innertemperatur på 59 grader. Använd stektermometer. Låt köttet vila en liten stund innan du skär upp det.

Skala och dela jordärtskockorna. Koka dem i grädde tills de blir mjuka. Mixa till en kräm och smaksatt med salt och peppar.

Fräs rotsakerna varma i smör och saffran. Skär upp ankan. Lägg savoykålen i kokande, saltat vatten och låt det koka ca 2 min. Lägg kålen på hushållspapper och sedan på tallriken. Servera med jordärtskockspuré och apelsinsky.

Smaklig måltid!

Array